Metodă de preparare
1. Spălăm bine fasolea și o lăsăm în apă rece o ora, să se umfle. Daca nu avem timp, o fierbem direct și aruncăm apa de doua ori, pentru înlaturarea toxinelor.
2. In oala sub presiune punem la fiert, 40 minute, fasolea alături de un morcov ras, o ceapă tocată, sare si o foaie de dafin. Când oprim focul așteptăm să scadă presiunea în vas, deschidem capacul și luăm cu o spumieră cea mai mare parte din boabele de fasole fiartă, pe care le vom folosi la mâncărica noastră. Din restul de boabe si zeamă putem face o supă de fasole (mai ales daca mai fierbem în supa și câteva bucătele de ciolan afumat).
3. Separat, punem într-o oala puțin ulei în care călim 3 cepe și-un morcov, tocate sau date pe răzătoare. Când ceapa devine aurie adaugăm bucați de ciolan afumat, pe care le rumenim puțin, amestecând din când in când. Adăugăm 3-4 polonice de supă în care a fiert fasolea, 2-3 linguri cu bulion, apoi boabele scurse, foaia de dafin, piper, puțin cimbru, sare/delikat și lăsăm să mai fiarbaă până scade zeama. Această operațiune o putem executa în cuptor.
4. Oprim focul și presărăm adițional, mărăr sau pătrunjel tocate mărunt
Servim caldă, cu ceva acru!
Poftă bună!